“Ik ben Anand James,

leerjaarcoördinator van de eerste en tweede klas op het Haganum. Ook geef ik les in de klassieke talen, en die liefde daarvoor is hier ontstaan: ik heb vroeger zelf ook op deze school gezeten!”

Lees meer

Waar staat het Haganum voor?

“We zijn een gymnasium, waar elke leerling dus een opleiding op hetzelfde niveau volgt en elke leerling les krijgt in de klassieke talen. Hier op school bieden we je ontzettend veel mogelijkheden om jezelf te ontplooien en te ontwikkelen. Dus als jij iemand bent die het leuk vindt om te leren, die een brede interesse heeft en die graag uitgedaagd wil worden, dan ben je bij ons aan het juiste adres. Niet alleen op intellectueel gebied, maar op allerlei vlakken, of dat nou in schoolfeesten organiseren of bij de debatclub is. De vakken, lesmethoden en extra activiteiten die we aanbieden, zijn actueel en helemaal aangepast aan de leerling. Bij ons hoef je je nooit te vervelen, en kun je het beste uit jezelf halen.”

Wat voor activiteiten zijn dat dan?

“We hebben van alles, van de sportraad tot de schoolkrant, en van het schoolorkest tot de schaakclub. Maar ook Dungeons & Dragons, Chinees, Robotica, Lego League, Muziektheater, en nog meer. Veel activiteiten worden georganiseerd tijdens schooltijd, of op vrijdagmiddag.”

Bij een school die bijvoorbeeld veel met sport doet, is dat misschien het verbindende element. Hier is dat juist dat iedereen klassieke talen doet, en dezelfde opleiding volgt.

Hoe is de sfeer op school?

“Het leuke aan die activiteiten is dat alle jaarlagen door elkaar zitten. Er zijn daardoor geen grote scheidingslijnen tussen brugklassers en de klassen daarboven, of tussen klassen onderling. Je vindt elkaar hier op onderwerpen, en je maakt contact doordat je dezelfde interesses hebt. De sfeer wordt dus eigenlijk door de leerlingen zelf gecreëerd, met elkaar. Het gaat er hier niet om of je de juiste kleding draagt, maar gewoon om wie jij bent. En daarin lopen alle soorten kinderen door elkaar heen.”

En hoe draagt het gebouw daaraan bij?

“We zitten midden in de stad, de tram rijdt om de zoveel minuten langs. Maar zodra je onder de poort door loopt, kom je in een soort nieuwe wereld, onze Haganumwereld. Het gebouw wordt zelfs wel eens Zweinstein genoemd. Het is oud en klassiek, en samen met onze leerlingen zijn we er heel trots op. En dat het een kleinschalige school is, maakt het ook heel persoonlijk. Je hebt al snel het gevoel dat je de school en de mensen kent, en iedereen maakt snel contact. Verder kun je altijd bij je mentor en je juniormentoren (leerlingen uit de vijfde) terecht, maar ook bij iedere andere docent. Er is een open sfeer, en alles is bespreekbaar. Als je een keuze gaat maken, is het belangrijkste dat je hier binnen bent en denkt: hier wil ik wel tot mijn achttiende rondlopen. Dan weet je dat het goed zit!”

Er zijn hier vaak kinderen die in hun eentje of met z’n tweeën van de basisschool komen. Ze willen graag iets nieuws beginnen, en zien het Haganum echt als een nieuwe stap.

Emma: 

“Tijdens de Open Dag wist ik het al: dit vind ik een heel leuke school. Na een meeloopdag wist ik zeker dat ik naar deze school wilde gaan. En natuurlijk trok het gebouw me meteen.”

Hajar:

“Op het Haganum doe je niet constant hetzelfde tijdens de lessen. De leraren betrekken je erbij, en als ik vragen heb dan leggen zij alles duidelijk en in een rustig tempo aan mij uit.”

Hajar:

“Op het Haganum doe je niet constant hetzelfde tijdens de lessen. De leraren betrekken je erbij, en als ik vragen heb dan leggen zij alles duidelijk en in een rustig tempo aan mij uit.”

Dani: 

“Iedereen staat gelijk hier. Als je hulp nodig hebt, dan kun je dat aan iedereen vragen. Daardoor leer ik ook heel veel.”

Video
Share

Your name

Your e-mail

Name receiver

E-mail address receiver

Your message

Send

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

Contact

Send

Sign up

Sign up