“Ik ben Jorg Kruit,

teamleider van de onderbouw op praktijkschool De Einder. Elke dag ben ik op school te vinden, waar ik er voor de leerlingen en hun ouders ben.”

Lees meer

De Einder, wat voor school is dat eigenlijk?

“Wij zijn een praktijkschool in Transvaal. Op deze school maken we je klaar voor de volgende stap. Of dat nou het mbo is, of dat je ervoor kiest om direct na je opleiding te gaan werken. Je krijgt op De Einder reguliere klassikale lessen, zoals Nederlands en ook praktijkvakken als koken en techniek, en daarnaast krijg je ook digitaal les op je eigen Chromebook. Als school willen we je echt vooruit helpen naar de richting waar jij voor kiest. Dat doen we door middel van kleine klassen, veel begeleiding en ook eigen verantwoordelijkheid.”

Wat betekent dat voor een leerling?

“Alle lessen die je bij ons volgt, en alle taken die je afrondt, worden ingevoerd in ons systeem. Zo ben je als leerling precies op de hoogte van wat je hebt gedaan, en wat je nog te doen staat. En kun je dus exact zien waar je goed in bent, en ook waar je nog beter in kan worden. Dat is heel typerend voor De Einder; een positieve benadering. Elke leerling heeft talent, en wij proberen dat zelfvertrouwen te kweken.”

Elke woensdag kun je langskomen voor een persoonlijke rondleiding. Het leuke is: onze leerlingen hebben dan gewoon nog les, zo kun je zien hoe het er écht aan toe gaat.

Hoe is eigenlijk de sfeer binnen school?

“Wat we altijd te horen krijgen, is dat het heerlijk rustig is.. We hebben onlangs een overstap gemaakt naar een nieuwe vorm van praktijkonderwijs. Dat betekent dat de leerlingen veel meer verantwoordelijkheden krijgen. Ze zijn overigens ook erg betrokken, en we nemen hun meningen erg serieus. Sinds dit jaar hebben we ook talenturen ingevoerd. Leerlingen mogen dan zelf kiezen waar ze beter in willen worden: skateboarden, schilderen, basketballen, het kan van alles zijn. Dat gaan we volgend schooljaar weer doen. De Einder staat dus niet alleen in het teken van lesgeven, maar ook in het teken van leerlingen een plezierige tijd bezorgen.”

Wat vind jij eigenlijk het leukste aan De Einder?

“Dat alles mogelijk is.”

Echt alles?

“Als een leerling bij ons op school komt met een verkeerd beeld over het praktijkonderwijs, dan gaan wij er alles aan doen om dat beeld te herstellen. Sterker nog, soms komen oud-leerlingen wel eens terug op school, en dan horen we van hen dat ze een hbo-studie volgen. Jij mag de keuze maken over je toekomst. En ik ben hier elke dag om je daarbij te helpen als je dat wilt. Mijn 06-nummer is niet voor niets overal te vinden. Leerlingen en ouders mogen me écht altijd bellen.”

We zijn een kleine school, waardoor er veel persoonlijke aandacht is voor de leerlingen.

Ipek: 

“Ik leer heel veel op De Einder. Elke maandag mag ik bijvoorbeeld koken, dat is mijn lievelingsvak.”

Lorenzo:

“Ik vond het in het begin spannend om nieuwe kinderen te leren kennen. Uiteindelijk komt dat goed als je gewoon met ze gaat praten.”

Lorenzo:

“Ik vond het in het begin spannend om nieuwe kinderen te leren kennen. Uiteindelijk komt dat goed als je gewoon met ze gaat praten.”

Jeremy: 

“Ik heb altijd zin om naar de lessen hout en schilderen te gaan, maar met mijn vrienden op school zijn vind ik het allerleukst.”

Video
Share

Your name

Your e-mail

Name receiver

E-mail address receiver

Your message

Send

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

Contact

Send

Sign up

Sign up